تحلیل SWOT و استفاده از استراتژی های مربوط به آن مزایای فراوانی برای افراد دارد. دانستن این علم و آگاهی از استراژدی های ماتریس کمک زیادی به برنامه ریزی بهتر و در نتیجه رسیدن موفقیت می کند. در واقع این استراتژی را می توان به صورت مربعی چهار ضلعی تشبیه کرد که هر ضلع آن لازمه رسیدن به اهداف و مقصود نهایی است.
در تحلیل SWOT فرد با چهار عنصر اصلی مورد نیاز برای رسیدگی به اهداف آشنا می شود. در واقع سوت مخفف چهار کلمه است که در ادامه هر یک از آن ها را معرفی می کنیم. S اولین حرف کلمه Strengths و به معنی نقاط قوت می باشد. این امر بدان معنا است که افراد باید هنگام شروع هر کار ابتدا با نقاط قوت خود و نکات مثبت موجود در کسب و کار موجود آشنا شوند.
W ضلع بعدی این مربع فرضی می باشد. این حرف نشان دهنده Weaknesses و به معنی نقاط ضعف است. این امر بر شناخت نقاط ضعف تاکید دارند. طبق این اصل افراد بهتر است حتما با نقاط ضعف خود آشنا شوند. در این صورت آن ها می توانند با تصمیم گیری بهتر منجر به بهبود روند کار خود شوند. سومین ضلع این مربع O و به معنی Opportunities و چهارمین ضلع S و به معنی Threats است.
سومین و چهارمین ضلع فرصت ها و تهدید ها را بیان می کنند. افراد باید بتوانند به خوبی فرصت های پیش رو را شناسایی کنند. همچنین در صورتی که هنگام شروع کاری از چالش های مسیر آگاهی داشته باشیم در شرایط سخت بهتر می توانیم تصمیم بگیریم. شناخت استراتژی های swot کمک زیادی به برنامه ریزی اصولی و گام برداشتن در مسیر رسیدن به اهداف خواهد کرد. در این شرایط مسیر پیشرفت با اطمینان و سرعت بیشتر طی می شود.
مزایای استفاده از استراتژی های swot
بدیهی است داشتن اطلاعات کافی از ابعاد مختلف وضعیت و شرایط کنونی به گرفتن تصمیمات راهبردی تر در آینده کمک زیادی می کند. تحلیل SWOT دقیقا به همین موضوع می پردازد. شناخت استراتژی های swot از چندین جهت حائز اهمیت است که در ادامه به برخی از آن ها می پردازیم. اولین و مهم ترین مزیت شناخت ماتریس سوات، کمک به توسعه کسب و کار و یا ارتقا سطح کیفی و کاربردی محصولات تولیدی می باشد.
همچنین ماتریس سوات باعث کاهش ایراد ها و نقص های موجود در کار تا کمترین حد ممکن می شود. در صورتی که افراد پیوسته نقاط قوت و نقاط ضعف را شناسایی کنند می توانند با تثبیت نقاط مثبت و از بین بردن نقاط ضعف روز به روز به برند موفق تری تبدیل شوند. در این روش تحلیل هیچ گونه محدودیتی وجود نداشته و فرد با سوالات نامتناهی می توانند به طور دقیق نسبت به شرایط موجود اطلاع کامل پیدا کنند.
مزیت های به کار گیری استراتژی های swot به موارد ذکر شده محدود نمی شود. در واقع این علم باعث آگاهی بیشتر نسبت به شرایط بازار کار و در نهایت به اطلاع یابی از وضعیت رقبا منجر می شود. افراد در این صورت می توانند با مشارکت یکدیگر تصمیمات موثر تری بگیرند. نقاط قوت و ضعف ممکن است ناشی از عدم استفاده صحیح از بخش و منابعی خاص باشد. بنابراین ماتریس سوات در نهایت می تواند به شناخت بهتر منابع نیز منجر شود.
انواع استراتژی های swot
انواع گوناگونی از استراتژی های swot وجود دارد. شناخت تمامی استراتژی های مربوط به تحلیل SWOT برای موفقیت در هر کسب و کاری لازم است. به طور مثال یکی از پر بازده ترین این استراتژی ها، استراتژی تهاجمی می باشد. این نوع روش بیشتر با تکیه بر نقاط مثبت پیش می رود. طبق آن افراد با نقاط مثبت کار خود خدمات بهتری ارائه داده و از سایر رقبا پیشی می گیرند.
استراتژی رقابتی نوع دیگری از انواع استراتژی های swot است. این امر بیان می کند که باید بتوانید با شناخت نقاط مثبت و ضعف تهدید ها را کاهش دهید و از بروز چالش های احتمالی جلوگیری کنید. استراتژی محافظه کارانه بیشتر به شناخت و استفاده صحیح تر از فرصت ها تاکید می کند. طبق آن افراد باید با استفاده از موقعیت های پیش آمده تصمیماتی کلیدی و تاثیر گذار گرفته و برای مدتی بدون نیاز به تبلیغ همچنان شناخته شده بمانند.
شناخت تمامی این موارد و ماتریس تجزیه و تحلیل swot نوعی سرمایه گذاری محسوب می شود. در صورتی که فرد در همان ابتدای شروع کار انرژی و وقت خود را برای تحلیل SWOT بگذارد، می تواند آثار آن را خیلی سریع مشاهده کند. برنامه ریزی اصولی یکی از لازمه های رسیدن به موفقیت است. باید به یاد داشته باشید برای طراحی برنامه ای دقیق و نتیجه بخش باید اطلاعات کامل و آگاهی از شرایط موجود بالا باشد. بنابراین تحلیل این اطلاعات هم بر زمان حال و هم آینده تاثیر فراوانی می گذارد.
آشنایی با نحوه نوشتن اصولی Swot
ماتریس تجزیه و تحلیل swot به دو امر مهم می پردازد. بررسی عوامل داخلی برای رشد و پیشرفت و بررسی عوامل خارجی برای تصمیم گیری بهتر جهت سبقت از رقبا. نحوه نوشتن این اطلاعات و تحلیل آن ها باید طبق روش های اصولی انجام شود تا بیشترین بازدهی ممکن را برای کسب و کار داشته باشد. در اولین مرحله برای نوشتن ماتریس سوات باید نقاط قوت به صورت دقیق و شماره گذاری شده نوشته شوند.
همان طور که گفته شد نقاط قوت می توانند به نفع مجموعه به کار گرفته شوند. شناخت و ارتقا آن ها به تصمیم گیری بهتر و برداشتن قدم های مطمئن تر به سمت موفقیت کمک می کند. لازم به ذکر است نقاط قوت باید شامل مواردی باشند که در شما وجود دارند اما در رقبا دیده نمی شوند. در صورتی که عاملی هم در کسب و کار شما و هم رقبا وجود داشته باشد نمی توان نام آن را نقطه قوت گذاشت.
در قدم بعدی برای تحلیل Swot باید نقاط ضعف را به صورت طبقه بندی شده لیست کنید. نقاط ضعف نیز جز عوامل داخلی محسوب می شوند. آن ها کاملا تحت کنترل شما بوده و با از بین بردن آن ها می توانید راه یک شبه را چند ساله طی کنید و نتایج را حسابی تغییر دهید. در سومین مرحله نحوه نوشتن Swot فرصت ها باید نوشته شوند.
این مطلب ادامه دارد…