انتخاب شغل یک تصمیم مهم در زندگی است که بر ابعاد مختلف زندگی و پیشرفت شخصی و حرفهای تأثیر گذار است. معیارهای انتخاب شغل متنوع هستند و هر فرد، ممکن است برای انتخاب شغل آینده اش معیارهای خاص خود را داشته باشد. زیرا هر فرد دارای ویژگیها، نیازها، ارزشها و تمایلاتی منحصر به فردی است. افراد، بر اساس تجربیات زندگی، آموختهها، تحصیلات، علایق و تجربیات شغلیِ قبلی خود تصمیم می گیرند که چه شغلی را انتخاب کنند. همچنین، تفاوتهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی در جوامع مختلف نیز باعث میشوند که افراد، نیازها و اولویتهای متفاوتی را در انتخاب شغل داشته باشند. مثلاً برخی افراد به حرفهای علاقهمند هستند که امکان ارتباط اجتماعی بیشتری را فراهم کند. در حالی که برخی دیگر به دنبال شغلی هستند که در آن به طور مستقل و خلاقانه فعالیت کنند. خود شما چه معیارهایی برای انتخاب شغل دارید؟ آیا تاکنون به این موضوع فکر کرده اید؟ با این نوشته همراه باشید تا به شما کمک کنیم معیارهای بهتری برای انتخاب شغل داشته باشید.
معیارهای انتخاب شغل مناسب کدامند؟
منظور از معیارهای انتخاب شغل مجموعهای از عوامل و ملاک ها هستند که افراد در انتخاب شغل، بر اساس آنها تصمیمگیری میکنند. این معیار ها بر اساس ویژگی ها، نیاز ها، ارزش ها و تمایلات شخصی افراد تعیین می شوند. برخی از رایج ترین معیارهای موجود در این زمینه به شرح زیر هستند:
اولین مورد از معیارهای انتخاب شغل، علاقه
علاقه می تواند بر انتخاب شغل تاثیر بزرگی داشته باشد. وقتی فرد به شغلی علاقهمند است، انگیزه بیشتری برای پیشرفت و ارتقا در آن شغل پیدا میکند. بنابراین علاقه به شغل میتواند سبب استمرار و پیشرفت در حرفه و رضایت شغلی شود. علاقه به شغل همچنین میتواند انرژی فرد را بالا ببرد و بر کارایی و موفقیت حرفهای وی تاثیری مثبت بگذارد. البته برخی از افراد به یک حوزه حرفه ای خاص علاقه دارند ولی مزایای بهتر در شغلی دیگر نیز آنها را وسوسه میکند. در نتیجه در یک دوراهی سخت گرفتار می شوند. آنها نمیدانند که شغل پر درآمد تر را انتخاب کنند یا وارد شغلی شوند که از دیرباز به آن علاقه داشته اند. به هر حال این به خود افراد بستگی دارد که از علایق خود تبعیت کنند یا نه. منتها باید توجه کنند که موفقیت در حرفه ای که به آن علاقه نداشته باشند بسیار سخت تر از موفق شدن در مشاغل دلخواه است.
دومین مورد از معیارهای انتخاب شغل، استعداد
اگر چه ممکن است علاقه یکی از معیارهای مهم انتخاب شغل باشد ولی به تنهایی معیار چندان دقیقی نیست. به عنوان مثال فردی که به یک شغل خاص علاقه دارد باید استعداد آن شغل را نیز داشته باشد وگرنه نمیتواند وارد آن حوزۀ کاری شود. استعداد به معنی قدرت و توانایی طبیعی و ذاتی فرد در یک زمینه خاص است. البته ممکن است استعداد ها در طول زمان توسعه یابند و با تجربه و آموخته ها تقویت شوند. نکته دیگر اینکه افراد مختلف در زمینه های مختلفی استعداد دارند. از جمله زمینه های فنی، تحلیلی، خلاقیت، هنری، ارتباطی، رهبری و غیره.
مثلا فردی که استعدادهای تحلیلی و عددی بالایی دارد، ممکن است در حوزه های مرتبط با علوم ریاضی، آمار، حسابداری و تحلیل داده، شغلی مناسب تر را پیدا کند. در مقابل، فردی با استعدادهای هنری قوی، ممکن است در حوزههایی مانند طراحی گرافیک، موسیقی، نقاشی یا بازی سازی، بهترین عملکرد را از خود نشان دهد. به هرحال، انتخاب شغلی که با استعداد های فرد سازگاری داشته باشد بیشترین رضایت شغلی و امکان موفقیت را برای آن فرد در پی خواهد داشت.
سومین معیار انتخاب شغل مناسب، شرایط مالی شغل
مهمترین معیار انتخاب شغل مناسب برای بسیاری از افراد شرایط مالی و مزایای شغل مورد نظر است. این معیار به این معنی است که فرد در انتخاب شغل خود به جوانب مالی مرتبط با آن شغل خود توجه میکند. شرایط مالی یک شغل، میتواند شامل حقوق پایه، پاداش، بیمهها، سهمیهها، مزایای غیرنقدی، مرخصی ها و امثال اینها باشد. علاوه بر این، فرصتهای پیشرفت شغلی و افزایش درآمد در طول زمان نیز میتوانند در این زیرمجموعه قرار گیرند. در کل، برای بسیاری از افراد، شرایط مالی و درآمد حاصل از شغل، بخش مهمی از تصمیمات حرفهایشان است. به هر حال، بسیاری از مردم نیازهای مادی و هزینه های زیادی در زندگی خود دارند. البته باید بهیاد داشته باشید که شرایط مالی، تنها یکی از عوامل مهم در انتخاب شغل است و تعیین کنندهی کلیِ موفقیت و رضایت شغلی نیست. منتها برای بسیاری از افراد، میزان درآمد و شرایط مالیِ یک شغل، تاثیر مستقیمی بر کیفیت زندگی، رضایت و امنیت مالی آنها دارد.
چهارمین مورد از معیارهای انتخاب شغل، ارزش های شخصی
شاید برای بسیاری از افراد، مهمترین معیار انتخاب شغل مناسب، مطابقت داشتن شغل با ارزش های شخصی باشد. ارزشهای شخصی به مجموعه ای از اصول، اخلاقیات و اعتقادات اشاره دارد که افراد بر اساس آنها تصمیمگیری میکنند. این ارزشها، معیارهایی هستند که درک آنها بستگی به پشتوانه فرهنگی، دینی، تربیتی و تجربیات هر فرد دارد. مثلا یک فرد مسلمانِ معتقد معمولا بر اساس معیارهای انتخاب شغل در اسلام، شغل خود را انتخاب می کند. معیارهای انتخاب شغل در اسلام متعدد هستند. از جمله اینکه شغل به جایگاه و شان انسان در جامعه خدشه ای وارد نکند و نیازی به انجام افعال حرام نداشته باشد. به علاوه از دیدگاه اسلام شغلی که شما انتخاب میکنید نباید صرفا برای خودتان سودمند باشد و باید برای جامعه نیز فوایدی داشته باشد. اینها تعدادی از مهمترین معیارهای انتخاب شغل در اسلام هستند که افراد در انتخاب شغل، مد نظر قرار می دهند.
این مطلب ادامه دارد…