اینترنت اشیا یکی از اصطلاحاتی است که نام آن طی چند سال گذشته زیاد به گوش رسیده است. در واقع با گذشت زمان و ورود فناوری های پیشرفته و ابزارالات هوشمند، تکنولوژی رشد چشمگیری کرده است. در این شرایط وسایل الکترونیکی و هوشمند جدید با قابلیت های فراوان پا به عرصه گذاشتند. در این دوره محدودیت اینترنت به کمترین مقدار ممکن رسیده و انواع جدیدی از آن به مردم معرفی شده است.
یکی از پرکاربرد ترین آن ها، انواع اینترنت اشیا می باشد. در این مبحث قدرت و گستردگی اینترنت بیان می شود. در واقع بحث اینترنت بسیار فراتر از تلفن های همراه و کامپیوتر رفته و امروزه اینترنت به طیف گسترده ای از اشیا و محیط نیز رسیده است. این نوع اینترنت سیستم پیچیده و گسترده ای از ارتباطات را تشکیل می دهد. بسیاری از دستگاه های محاسباتی، ماشین آلات صنعتی و پیشرفته و حتی اشیا و افراد می توانند با تعامل در این شبکه با یکدیگر ارتباط داشته باشند.
شاید عده زیادی با مطالعه مطلب بالا سردرگم شوند و نتوانند درک درستی از حوزه های اینترنت اشیا داشته باشند. در ادامه سعی می کنیم مفهوم آن را ساده تر بیان کنیم. فرض کنید با تلفن همراه، تبلت یا کامپیوتر خود به اینترنت وصل شده و در حال مطالعه مطلب هستید. این امر برای همه به امری بدیهی و عادی تبدیل شده است. نکته قابل توجه اینجاست که اتصال به اینترنت فقط مربوط به موارد ذکر شده نیست بلکه تمامی اشیا جهان می توانند به اینترنت متصل شوند.
مثال هایی از انواع اینترنت اشیا
همان طور که گفته شد وسایل و اشیای زیادی امکان اتصال به اینترنت را دارند. در واقع هر وسیله یا دستگاهی که بتواند به اینترنت متصل شود و به صورت غیر مستقیم به تبادل اطلاعات بپردازد، می تواند به دستگاه اینترنتی اشیا تبدیل شود. این امر ساده ترین اشیا و پیچیده ترین آن ها را شامل می شود و هیچ محدودیتی در آن وجود ندارد. همین عوامل و عدم محدودیت این سیستم باعث بیشتر به چشم آمدن آن و در نتیجه استقبال صنایع مختلف از آن شده است.
به طور مثال لامپ های روشنایی ساده و رشته ای را تصور کنید. در صورتی که بتوان از راه دور و به کمک اینترنت و سایر دستگاه های هوشمند آن را روشن و خاموش کرد جز دستگاه انواع اینترنت اشیا محسوب می شود. این دستگاه می تواند حتی به سادگی انواع اسباب بازی ها باشد. در برخی موارد نیز این سیستم به قدری پیچیده و حیاتی می شود که می توان آن را به عنوان هواپیمایی بدون خلبان تصور کرد.
اشیایی که جز سیستم این اینترنت محسوب می شوند دارای تعداد زیادی حسگر می باشند. این حسگر ها در مرحله اول داده ها و اطلاعات را جمع اوری می کنند. پس از جمع اوری داده ها نوبت به تجزیه و تحلیل آن ها می رسد. برای پردازش نهایی اطلاعات باید به منبع تعیین شده ارسال شوند. تمامی این موارد تنها در چند ثانیه و حتی چند صدم ثانیه صورت می پذیرد. به این ترتیب حجم انبوهی از اطلاعات با دقت بالا توسط اشیا می توانند تبادل شوند.
مزایای استفاده از سیستم اینترنتی اشیا
انواع اینترنت برای بشر مزایای فراوانی داشته اند. ورود این نوع تکنولوژی باعث سهولت کار ها و فعالیت بهتر بشر و در نتیجه پیشرفت آن ها شده است. انواع اینترنت اشیا نیز از این قاعده مستثنی نبوده و توانسته است تحولی عظیم هم در زندگی و هم در کسب و کار افراد ایجاد کند. در فعالیت ها و حوزه های کاری مختلف از این اینترنت استفاده های مختلفی می شود که در ادامه برخی از آن ها را توضیح می دهیم.
طی هر فعالیت افراد برای پیشرفت و عملکرد بهتر باید از خروجی و نتیجه کار خود اطلاع داشته باشند. این امر تنها با بررسی دقیق اطلاعات مربوط به خروجی کار آن ها مشخص می شود. بنابراین عده زیادی از حسگر های اشیا برای کسب اطلاعات بیشتر درباره محصولات خود استفاده کرده اند. این حسگر ها با پردازش اطلاعات نشان می دهند محصولات آن ها چه عملکردی داشته و چقدر توانسته است کار کند.
این امر موجب می شود صاحبان مشاغل با نقاط قوت و نقاط ضعف محصولات خود بیشتر آشنا شوند. در نتیجه آن ها می توانند با گرفتن تصمیمات بهتر به بالا رفتن درجه کیفی تولیدات خود کمک کنند. سیستم های تهویه هوا و یا سیستم های امنیتی نیز از جمله مواردی هستند که در پرتو این نوع سیستم اینترنت فعالیت می کنند.
امروزه با پیشرفت صنایع و تولیدات بشر استفاده از اینترنت اشیا در جهان رو به افزایش است و روند صعودی را طی می کند. این سیستم در حوزه های زیادی مورد استفاده قرار می گیرد. با اطلاعات تبادل شده از طریق این سیستم تا به حال جان چندین نفر نجات یافته است. چرا که در حوزه پزشکی و سلامت نیز نقش آن پر رنگ شده است.
مدیریت زیر ساخت ها نیز از دیگر مواردی است که استفاده از این سیستم پرکاربرد در آن مزیت فراوانی به همراه داشته است. محققان و مهندسان هنوز هم در حال مطالعه و تحقیق برای گستردگی بیشتر این شبکه و استفاده بیشتر و بهتر از آن می باشند تا سطح رفاه زندگی بشر به بیشترین مقدار ممکن برسد.
شناخت انواع اینترنت
برای استفاده بهتر و پر بازده تر از سیستم این اینترنت بهتر است ابتدا با انواع اینترنت اشیا آشنا شوید. هر یک از این نوع سیستم ها ویژگی ها و کاربرد های منحصر به فردی دارند. افرادی که به خوبی با ویژگی هر نوع این سیستم آشنا باشند بهتر می توانند از آن ها در جهت رسیدن به اهداف خود کمک بگیرند.
به طور مثال یکی از پرکاربرد ترین و شناخته شده ترین مثال اینترنت اشیا نوع مصرف کننده آن می باشد. این نوع سیستم همان طور که نامش پیداست روی مشتریان و مصرف کنندگان متمرکز است. هدف از آن ارائه خدمات و محصولاتی است که مصرف کننده بتواند با استفاده از آن فعالیت های روزمره و حتی فعالیت های کلیدی خود را به آسان ترین شکل انجام دهد.
این مطلب ادامه دارد…